U balansu

Početna  |  Body   |  U balansu
feel pilates chair

U balansu

Nabrajajujći pilates principe, koji ovaj metod cine posebnim, pored kontrole, preciznosti, disanja i tečnih pokreta, dolazimo i do balansa ili ravnoteże.

Kada se ovaj termin koristi u pilates okruženju može se odnositi na različite stvari: uspostavljanje ravnoteže uprkos opterećenju, uravnoteženo razvijanje različitih grupa mišića i na kraju, važan je i  balans izmedju napora i oporavka.

USPOSTAVITI BALANS UPRKOS OPTERECENJU

U momentu kada se okliznete i izgubite ravnotežu vaše telo, uplašeno od pada, alarmira sve svoje sisteme , kardio-vaskularni, nervni, mišićni i obuzme vas osećaj potpune “budnosti”.

Ceo vas organizam se uzbuni i trudi se da nadje  sigurno tlo pod nogama, pokušava da uspostavi balans koji znači stabilnost i osećaj sigurnosti.

Pilates čas predstavlja blagu simulaciju potencijalnog pada.

Nestabilne površine pilates sprava, kao što je platforma na reformeru, predstavljaju izazov koji telo prepoznaje kao  opasnost i mišići postaju aktivniji da po svaku cenu održe balans, ravnotežu

BALANSIRANO RAZVIJENI MISIĆI

Jednako razvijeni mišići sa obe strane svakog zgloba čine naše idealno telo. 

Važno je obratiti pažnju i na koncentrični i ekcentrični pokret sto znači da sa istom pažnjom i snagom i podižete i spuštate, i udaljavate i približavate delove tela.

Važne su i ekstenzije i fleksije i adukcije i abdukcije kao i pravilno postavljeno telo tokom vezbi.

Pilates instruktor ima toliko uvežbano oko za dobro držanje da neretko ima potrebu da „popravi“ i potpunog neznanca dok se vozi gradskim prevozom ili sedi u čekaonici.

BALANSIRANO RASPOREDJENI TRENINZI

Sve vrste treninga podrazumevaju uravnotežen raspored aktivnosti koji nam ostavlja vremena i za oporavak posle napora. Idealna dinamika treninga (3-4 nedeljno), uz redovne dolaske, će dati rezultate.

Traženje balansa, uspostavljanje ravnoteže je čovekova prirodna potreba.

Iskoristite ovaj snažan poriv i balansirajte!

Zdrava i omiljena hrana hrana, obaveze i zabava, vreme provedeno sa porodicom i vreme provedeno sa prijateljima.

Ravnoteža je važna ne samo za telo, već i za um i emocije.

PRETHODNA

Roller

SLEDEĆA

Barre Method i Lotte Berk

OSTAVITE KOMENTAR