Klasičan i savremeni pilates

Početna  |  Uncategorized @sr   |  Klasičan i savremeni pilates

Klasičan i savremeni pilates

Jozef Pilates je duboko verovao da će njegov način vežbanja koji je on zvao „Contrology“ zauvek promeniti svet na bolje. Danas znamo da su fitnes entuzijasti i fizioterapeuti širom sveta prigrlili ovaj metod i koristili ga i za rekreaciju i za rehabilitaciju. Tokom vremena primena pilates metode u različite svrhe polako je menjala izvornu pilates tehniku pridružujući joj najnovija saznanja, modifikujući vežbe za potrebe različitih terapija, uvodeći svoje pristupe pa se postavlja pitanje koliko su se nove metode udaljile od Contrology načina vežbanja onakvog kako je bio zamišljen na samom početko.

Ili da li bi sam Josef Pilates blagonaklono gledao na najrazličitije varijante rekreacije koje u svom imenu imaju njegovo prezime – Kardio Pilates, Pilates Joga i sl.

Odgovor na ovo pitanje može biti i sve veći broj sledbenika klasične pilates škole koji, za razliku od pristalica savremene metode, neguju prvobitni način vežbanja, ne odstupajući ni malo od klasičnog repertoara.

U čemu je razlika?

SAVREMENI PRISTUP

Nora st John je na čelu edukacijske kuće Balanced Body iz Sakramenta i jedan je od pionira savremenog pristupa pilates metodi. Osamedestih godina prošlog veka Nora je bila deo tima St Frensis Memorial bolnice u San Francisku koji je eksperimentalno koristio pilates metod u svrhu rehabilitacije sportista i vežbača. Uzimali su pilates vežbe kao sredstvo fizioterapija, analizirali ih, izvlačili pilates principe, prevodili instiktivne pokrete na jezik kineziologije. 

Tokom vremena različiti poroizvodjači pilates sprava osmišljavali su svoje programe za edukaciju pilates instruktora i svako je neminovno davao svoe vidjenje i svoj jedinstveni pristup. Pisali su se priručnici sa pilates vežbama koje su objašnjene i modifikovane za različita stanja i eventualne zdravstvene probleme, sa objašnjenim tehnikama disanja i načinima da se prepozna neutralan položaj karlice u svakom položaju.

Svaki novi instruktor, posle obuke, bi tokom dugogodišnje prakse bi programu da svoj, lični pečat. Posledica takvog liberalnog pristupa je svakako nedostatak jasne granice – Šta jeste a šta nije pilates? 

KLASIČNI PRISTUP

Klasičan pilates nema dilemu. Repertoar će na svakom času biti isti i baš onakav kakav je bio u prvom pilates studiju na svetu na Menhetnu prve polovine dvadesetog veka. Pilates vežbe nose identična imena i ne menja im se čak ni redosled.

Jay Grimes,  koji je radio  sa Jozefom Pilatesom tvrdi da nikada nije čuo nijedan anatomski pojam vežbajući kod njega u studiju i tvrdi da je jedini pilates princip koji je Jozef Pilates poznavao bio Move! Pokreni se!

Vežbači bi instiktivno krenuli u vežbu, bez mnogo uputstava, a onda bi Jozef ili Klara (njegova supruga i saradnica) samo prstom dotakli deo tela koji stoji u pogrešnom položaju. 

Jay veruje da je Jozef Pilates utkao sebe u svoj metod, u svoje vežbe i u sprave koje je dizajnirao i da su one toliko genijalne da će tokom vremena same namestiti svako telo u pravilan položaj. Samo je potrebno usvojiti pilates veštinu i savladti svaku vežbu kojoj se tačno zna naziv i način na koji se radi.

Hunderd, Roll Up , Side bend, Roll Over, Jack Knife.. Kada savladate sve vežbe i nastavite da ih dovodite do savršenstva, vaše telo će se neminovno kretati bolje.

Pilates instruktor klasične metode iz Amerike Joel Crosby kaže: “Uvek prvo samo pokažite vežbu, pa onda pustite vežbača da proba da je uradi makar to bilo potpuno pogrešno. Verbalna uputstva imaju dejstvo tek kada postoji prethodno iskustvo za koje mogu da se vežu. I ne preterujte sa ispravljanjem i korekcijama. Možda ste primetili deset stvari koje rade loše, ali pomenite im najviše dve. Pilates je veština koja se uči korak po korak, za koju je potrebno vreme.“

Koji je pristup bolji?

Glasam za zlatnu sredinu.

I uzimam najbolje iz oba pristupa.

Trudim se da naši vežbači savladaju klasične vežbe, da im postanu druga priroda. Način na koji rade Roll Up, Jack Knife, Hunderd i druge vežbe predstavlja test koliko dobro su savladali pilates tehniku. 

Medjutim, repertoaru dodajem i vežbe savremenog pristupa koje su tokom vremena master instruktori novih generacija uvrstili u svoju rutinu.

A nisu ni svi vežbači isti. Nekome je dovljno da oseti vežbu i instiktivno namesti telo u pravilan položaj, a neko će tražiti dodatna uputstva i objašnjenja pa je teoretska potkovanost savremenog principa od pomoći. 

Ono što sam zauvek prihvatila od klasičnog pristupa je da ne korigujem previse vežbače, da ih pustim da osete ritam pokreta i svoje telo koje svakim novim časom sve više može. 

Zavidim klasičnom pristupu zbog jasno postavljenih granica jer ponekad savremeni pristup ne primećuje razliku izmedju fitnesa i pilates tehnike i svaki instruktor ima prostora za svoju interpretaciju.

Ali kako god da se radi na početku na kraju je CILJ ISTI izgraditi snažan core i elasatičnu kičmu što su i glavni preduslovi da se klasične pilates vežbe urade na pravilan način.

OSTAVITE KOMENTAR