Roller

Početna  |  Body   |  Roller

Roller

Jedan od osnovnih motiva da se počne sa vežbanjem je preoblikovanje tela. Nije da se ne osete i ostale koristi od vežbanja kao što je razgibanost, bolja elastičnost, priliv energije i bolji san na kraju napornog dana, ali ipak uži bokovi i struk, tanje butine i dalje stoje visoko na listi želja.

Već duže vreme u Feel Pilates studiju mnoge časove završavamo masažom na spravi zvanoj „roler“ koja se na engleskom jeziku naziva „Myofascial release“ ili prevedeno na srpski „Mišićno-fascijalno opuštanje“. I dok je prvi deo ove kovanice svima jasan postavlja se pitanje:

 „Šta je to fascija?“

Fascija je tanka membrana koja oblaže mišiće i čitavo telo.

 Zamislite nekakvo tanko odelo ispod kože koje obuhvata celo telo i svaki mišić posebno; drži sve grupe mišića, unutrašnje organe, tetive, ligamente na okupu i tako utiče na celokupno držanje tela. Fascija je, kada je zdrava, SAVITLJIVA i GIPKA, a u suprotnom  postaje kruta, prepuna čvorića i slabo prokrvljena. Takvo stanje fascije utiče i na stanje mišića, a dalje i na stanje čitavog tela.

Jer kada je mišić s jedne strane zgloba previše napet ometaće rad mišića sa druge strane. Naprimer, napeti mišići ledja utiču na mičiće abdomena. Miofascijalana masaža će uticati da se ostvari BALANS u telu.

Osim toga, stanje fascije može uticati i na izgled naših mišića, kako tvrdi Lauren Roxburghu svojoj knjizi„Taller, Slimmer, Younger“gde predstavlja vežbe na rolleru koje utiču na relaksaciju fascije, a samim tim za rezultat imaju duže i uže mišiće i mnogo bolje držanje.

„Kako učiniti mišiće dužim i užim uz pomoć rolera?“

Lauren Roxburg u svojoj knjizi deli svoju fascinaciju ovom metodom i tvrdi da su njeni klijenti oduševljeni transformacijom koju im je omogućio ovaj način vežbanja. Vežbanjem na roleru, uz samomasažu, deluje se na tkivo i pomaže da se ono oslobodi toksina i napetosti, naročito pozitivan uticaj ovi pokreti imaju na već pomenutu fasciju. Roler, uz pomoć pritiska cele težine tela, dopire do fascije, koja je po svojoj prirodi manje elastična od mišića, smekšava je , hidrira vezivno tkivo, poboljšava cirkulaciju i omogućava zdraviji, izduženiji i vitkiji izgled. Uticaj na mišiće je takav da oni uz zdraviju i elastičniju fasciju, postaju tkivo koje je lakše oblikovati pa Pilates pokreti ovde dobijaju svoj puni smisao i pogodno tlo za delovanje. Vežbanje na Roleru, kako smo i sami primetli, je veoma zahtevno i angažuje snagu čitavog CORE – a i unutrašnjih mišića koji opet podržavaju pravilno držanje tela, držanje jedne elegantne balerine.

“ Zašto je sve ovo korisno?“

Ceo program je zamišljen tako da uz pilates principe deluje višestruko korisno na ceo organizam. Smiruje se nervni sistem, smekšava zadebljane delove tkiva i smanjuje obim prenaglašenih mišića.

I još stimulišeLIMFNI SISTEM koji pospešuje cirkulaciju, utičući pozitivno na imunitet, oslobađajući telo od toksina.

istina je da masaža na roleru može biti prilično bolna i mnogim vežbačima teško pada taj deo časa, naročito kada se prvi put sreću sa ovakvim načinom vežbanja. Što češće tretiramo fasciju i mišiće na ovaj način, bol i neprijatnost su sve manji.

Imajući u vidu sve nabrojane koristi nadamo se će vam taj početni period prilagodjavanja lakše pasti i verujemo da vredi dati šansu ovom jednostavnom tretmanu koji možete raditi i kod kuće!

Let*s roll !!!!

photos by Lumina Images

 

PRETHODNA

PAR KANAPA I GRAVITACIJA

SLEDEĆA

U balansu

OSTAVITE KOMENTAR