PAR KANAPA I GRAVITACIJA

Početna  |  Body   |  PAR KANAPA I GRAVITACIJA
pilates bodhi

PAR KANAPA I GRAVITACIJA

Kada jeKhita Wyatt, pilates instruktorka i dizajnerka, doživela saobraćajnu nesreću, bila je usred razvijanja novog koncepta vežbanja koje se zasnivalo na spravi koju je sama osmislila. Sprava je predstavljala krajnje jednostavno rešenje. sastojala se samo od par kanapa, zakačenih na plafon i gravitacije koja celu spravu stavlja u pogon.

Ležeći u bolničkoj postelji, sa ozbiljnim povredama koje su joj oštetile vezu izmedju leve i desne hemisfere mozga i gotovo nepokretne cele leve strane tela, Khitta je u sebi, kao mantru, ponavljala rečenicu “ Potrebno je 10000 ponavljanja da bi jedan pokret postao automatski“.

Nova sprava, ispostavilo se,  pružila joj je mogućnost za odličnu rehabilitaciju. 

Ovaj sistem i zahteva od mišiča da rade bez upravljanja mozgom. Mogućnost da stavite i ruke i noge u spravu stavlja vas u lebdeći položaj koji alarmira ceo muskulatorni sistem i telo se instiktivno brani od mogućeg pada. Refleksni odgovor mišića jeste da zagrle kosti, da se telo instiktvo zgrči kako bi se zaštitili unutrašnji organi.

Na ovaj način bez mogućnosti svesnog uticaja na mišiće Khita je uspela da ponovo edukuje svoje mišiće za pokrete koje su nekada  obavljali, a  ovoj spravi je simbolično nadenula ime Bodhi što na Sanskritu znači Budjenje, pa je ceo njen oporavak i bio budjenje mentalne i fizičke radosti pokreta pa je sada teško i primetiti da je Khita ikada bila tako ozbiljno povređena.

Ono što je nama u Feel Pilates studiju ova sprava donela jeste da sa što manje uputstava i objašnjenja pomognemo vežbačima da osete aktivnost dubokih mišiča CORE-a. Tako da pored toga što smo dobili jedan veoma zahtevan trening koji svi naši članovi smatraju izazovom Bodhi j predstavlja način da se lakše savladaju pilates principi i da se potpuno promeni način na koji se neko kreće.

 

 

PRETHODNA

U središtu snage

SLEDEĆA

Roller

OSTAVITE KOMENTAR