U središtu snage

Početna  |  Body   |  U središtu snage

U središtu snage

U februarskom broju magazina COSMOPOLITAN osvanuo je moj tekst o mišićima CORE.a,lumbalnog dela kičme. U saradnji sa urednicom lepote ovog časopisa, Milenom Mihajlović, ukazala sam na važnost jačanja i osvešćivanja ovih mišića što čini samu suštinu pilates tehnike.

I zbog toga ovaj tekst zaslužuje da se nađe i u našem Feel Pilates Journal-u za sve vas koji se spremate na svoj prvi čas pilatesa, a i kao podsetnik svima vama koji već volite i redovno praktikujete ovu čudesnu tehniku.

Sledi sirovaverzija teksta…

CORE for Cosmopolitan!

Čitave grupe mišića, za koje je i kod nas odomaćen naziv CORE, oblažu lumbalni deo tela i prostiru se od karličnog dna do rebara i duboko iza, prema leđima.  

 Tu se nalaze TA (transversus abdominus) mišić, odmah do unutrašnjih organa, multifidusi koji povezuju kičmene pršljenove, karlično dno koje kao mreža ligamenata drži unutrašnje organe.. 

 Ipak, nisu neophodni časovi anatomije da bi se prepoznali ovi mišići. Najbolje ćete ih zamisliti kao KORSETkoji obavijen oko kičmenog stubadrži uspravnim naše telo i podržava svaki pokret koji napravimo.

 Vežbe koje će aktivirati ove mišiće nećete pronaći u svakoj teretani, ove mišiće nećete aktivirati radeći  obične čučnjeve, dok dzogirate ili idete na zumbu. 

 Potrebna je koncentarcija I tehnika da se pronađe pravi pokret koji će probuditi svest o postojanju još jednog izvora snage, još jednog oslonca .

 Fitnes treninizi, po svojoj nameni, se popularno dele u “3F“kategorije… FUN FIT I FONDATION.

 U prvoj grupi se nalaze oni na kojima ćete se zabaviti, u drugoj su treninzi za kondiciji, a u trećoj grupi su oni načini vežbanja koji će vam omogući dobru osnovu ili temelj za sve ostale aktivnosti. Ta dobra osnova se uglavnom odnosi na snažan core, a najbolji način da osvestite i osnažite ove mišiće je da vežbate pilates.

 Pilates vežbe su tako dizajnirane da coreostaje aktivan tokom celog časai predstavlja podršku ostatku tela, rasterećujići kičmenin stub i zglobove.

To i jeste razlog zbog čega je pilates postao sastavni deo priprema za mnogobrojne sportove. Vrhunski igrači američkog fudbala i NBA zvezde praktikuju redovno pilates jer pored toga što dobijaju fleksibilnost i elastičnost snažan CORE ih čuva od povreda.

Pilates treba shvatiti kao stalnu edukaciju za bolje kretanje.

Ne morate biti vrhunski sportista da biste imali koristi od snažnih unutrašnjih mišića. 

 Jednom kada osvestite ove mišiće i kada postanu dovoljno snažni oslanaćete se na njih tokom čitavog dana. Dok hodate, dugo stojite ili kada se saginjete da nešto dohvatite sa poda, snažnu podršku vašeg KORSETA i vaše kretanje će postati sasvim drugačije. Dobijate još jedan CENTAR MOĆ, SREDIŠTE SNAGE, još jedan OSLONACšto omogućava bolju kontrolu pokreta.

 I dalje, sve više se oslanjajući na CORE tokom svakodnevnih fizičkih aktivnosti vi ćete raditi na jačanju tih mišića tokom celog dana. 

 Rezultat snažnih unutrašnjih mišića je uzbolje držanje i fit izgled i smanjen rizik za hronični bol u ledjima koji, po nekim istraživanjima, 80% ljudi oseti tokom života. Dobijate i kontrolisane, graciozne pokrete poput balerina i plesača.

 Kada neko prvi put dodje na pilates čas najveći problem jeste nemogućnost oslanjanja na unutrašnje mišiće. Razlog pre svega leži u njihovoj neaktivnosti i nerazvijenosti. Potrebne su jasne i dobro formulisane instrukcije da bi se telo postavilo u pravi položaj i da bi se potpuno promenio način na koji se vežba. Uobičajeno vežbanje podrazumeva oslanjanje i fokus na mišić pokretač dok se često zanemaruje položaj ostatka tela i mišići koji služe kao stabilizatori tokom izvođenja vežbi. Posao pilates instruktora nije nimalo lak, jer podrazumevada naterate vežbače da koriste vise grupa mišića istovremeno.

Zato je neophodna dobra edukacijakoja uz poznavanje anatomije podrazumeva i veštinu vodjenja časa, pronalaženja pravih reči da se vežbač postavi u pravi položaj ili što bi se na engleskom jeziku reklo SKILLFUL CUEING.

 

 

SLEDEĆA

PAR KANAPA I GRAVITACIJA

OSTAVITE KOMENTAR