Koliko je pilates zaista dobar za ledja?

Početna  |  Body   |  Koliko je pilates zaista dobar za ledja?
pilates online

Koliko je pilates zaista dobar za ledja?

Često se dešava da ljudi prvi put čuju za pilates tek kada osete bolove u donjim ledjima.

Lekari i fizioterapeuti preporučuju pilates svojim pacijentima kao način vežbanja koji je „odličan za leđa“ i budući vežbači dolaze sa dijagnozama, rendgen snimcima tražeći naše stručno mišljenje i predlog za nastavak rehabilitacije.

Da ne bude nesporazuma.

Šta ne može?

Pilates instruktori nisu obučeni da direktno rešavaju zdravstvene probleme vezane za zglobove, kičmu ili bilo šta slično. Pilates čas je za zdrave ljude i one koji su uspešno završili terapije i rehabilitaciju.

Šta može?

Ono što pilates instruktor sa sigurnošću zna je da prepozna ograničenja pokreta, obrasce kretanja i napravi program uz pomoć koga može da ih promeni na bolje.

U najvećem broju slučaja loše držanje tela i ograničeni pokreti i dovode do problema, pa se na pilates časovima ispravljaju loše navike stečene ko-zna-od-kad.

Pokret i vežbanje jesu veoma važni u rehabilitaciji i pilates instruktor će tu naći veoma značajnu ulogu, ali ne nekim posebnim terapijskim tehnikama kojima će se problem rešiti kao čarobnim štapićem.

Pilates instruktor će samo raditi ono što najbolje zna.

Primenjivaće pilates tehniku, navodiće klijenta da uradi svaku vežbu precizno, poštujuću sva naučena pilates pravila i principe.

Na koji način može?

Osnažiti CORE

Pilates instruktor ima zadatak da ojača duboke mišiće abdomena koji će rasteretiti i zglobove i kičmu i stvoriti snažan oslonac za celo telo i da vas osposobi da koristite tu snagu svakodnevno, dok sedite, stojite, vozite ili podižete nešto sa poda.

Vežbe snage, koja je potrebna za sve funkcionalne pokrete, su u velikoj meri zastupljene u pilates repertoaru i često budu veoma teške početnicima koji su očekivali „lagano protezanje“.

Vratiti mobilnost kičmi

Čitav niz vežbi je na raspolaganju da, osim snage, kičmi vrati i mobilnost. Uz snažan CORE te vežbe postaju bezbedne i kontrolisane čak i za klijente kojima su na početku strogo zabranjene (kao što je slučaj sa diskus hernijom).

„Pršljen po pršljen“ – uputstvo pri svakoj vežbi „rolanja“ pomaže da se napravi više prostora izmedju kičmenih pršljenova, da se kičma „rastrese“, izduži i postane elastičnija.

Prilagoditi vežbe svakom klijentu

Ono za šta je svaki pilates instruktor obučen je da prepozna momenat kada je potrebno promeniti početnu poziciju, smanjiti opseg pokreta ili potpuno promeniti vežbu. Obuka pilates instruktora podrazumeva da se za svaku vežbu objasni što više modifikacija, malih izmena koje predstavljaju lakšu ili bezbedniju varijantu vežbe.

Pozicionirati karlicu

Po najnovijim istraživanjima duboki mišići abdomena najbolje rade kao stabilizatori kada je karlica u „neutralu“ – kada karlica nije podvijena ni napred ni nazad pa prirodne krivine kičme (lumbalna, torakalna, cervikalna) ostaju nepromenjene.

Uz pilates instruktore će vam se otvoriti čitav jedan svet nijansi pokreta i malih mišića. Postaće važno gde se nalazi koleno u odnosu na kuk, da li su oba kuka u liniji, kako stoje ramena u odnosu na svaki pokret koji na času napravite.

Čitav taj dril će vas osposobiti da primećujete na koji način se krećete i da razlikujete dobro od lošeg držanja tela.

Uspostaviti lumbalno-karličnu stabilnost

Lumbalno – karlična stabilnost predstavlja neuromuskulatornu kontrolu nad lumbalnim delom i karlicom tokom pokreta. Moguće je zadržati karlicu u neutralnom položaju tokom pokreta jedino ukoliko mišići CORE-a, duboki mišići abdomena, obave dobro svoj osnovni posao stabilizacije, a spoljni slojevi mišića (interni i eksterni oblikusi, rectus abdominis) vrše pokret balansirano prebacujući opterećenje s jedne na drugu stranu.

Pilates instruktor shvata važnost izazova balansa i razume skladnu igru stabilizacije i pokreta, važnost jednake snage i elastičnosti svih mišića u telu i način na koji te različite grupe mišića saradjuju i pokreću telo.

Miofascijalno opuštanje

Svaki pilates instruktor zna da ukoliko su mišići u spazmu ni pilates ni bilo koji drugi način vežbanja ne dolazi u obzir. Klijent se prepušta manuelnim terapeutima, da se nežnim pokretima telo opusti, da popusti tenzija u mišićima.

Ono za šta su pilates instruktori obučeni je lagano istezanje ili samomasaža uz pomoć rolera, takozvano miofascijalno opuštanje, koje predstavlja način za instant relaksaciju.

Preuzmite odgovornost!

Dakle, ukoliko očekujete da vam pilates čas pomogne da imate zdrava ledja i da se krećete bez bolova svakako ste na pravom mestu.

Ostaje Vam da verujete pilates vežbama i principima koji su dizajnirani tako da preusmere snagu vašeg tela, da kalibriraju vaše držanje i uspostave neuromuskulatorni balans uz pomoć koga ćete se kretati sa lakoćom, efikasno koristeći sopstvenu snagu.

Jedini uslov je da preuzmete odgovornost za rezultate jer ovde nije reč o čudesnoj terapiji koju će neko virtuozno izvesti, već o dugotrajnom procesu menjanja vaših loših navika koji ćete sami izneti na svojim plećima.

PRETHODNA

Let's sweat!

SLEDEĆA

Počnite lagano

OSTAVITE KOMENTAR