Kiselo i bazno

Početna  |  Food   |  Kiselo i bazno
alkalna hrana

Kiselo i bazno

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je „hrana lek za dušu“ i da „snaga na usta ulazi“. Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje..

Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je naučnik, Oto Hajnrih Varburg, bio nagrađen Nobelovom nagradom za medicinu.

Ukratko (i sasvim laički) ćelije kancera lakše opstaju u kiseloj sredini koja se u telu stvara usled pogrešne ishrane i manjka kretanja.

Ne ulazeći u dalje proučavanje razloga zašto je ova teorija zapostavljena, rešila sam da se pozabavim alkalnom dijetom za koju sam znala i ranije, ali mi je posle ovog saznanja postala još zanimjivija.

Na redu je još jedna podela namirnica…Posle jin i jang, kuvanih i sirovih, životinjskog i biljnog porekla imamo i podelu na kiselu i baznu hranu.

Zadatak alkalne dijete je da organizam liši suvišne kiseline koja pogoduje razvoju mnogih bolesti.

Bilo da dan počnete kafom ili ovsenom kašom pravite istu grešku, i jedno i drugo spada u kisele namirnice. Sasvim neočekivano, limun, lajm, lubenicu i grejpfrut ćete naći na spisku alkalne hrane. Topla voda sa malo limuna se preporučuje kao najpoželjniji napitak jer i pored kiseline limuna u organizmu stvara baznu sredinu.

Kombinacija ove dijete i makrobiotike može biti zbunjujuća jer neke jin namirnice mogu biti i kisele i bazne (i obrnuto) te je mnogo teže uspostaviti balans. Ali ako pratite Raw Food filozofiju obradovaće Vas da je sirovo povrće mnogo bolje rešenje i termička obrada će ga učiniti kiselijim.

Početak ove dijete je eliminacija svih kiselih namirnica u koje spada meso, mlečni proizvodi, ali i mnoge vrste voća i kasnije, po uspostavljanju ravnoteže, njeno održavanje unošenjem 75% baznih i 25% kiselih namirnica. U vašoj ishrani će tada uglavnom biti zastupljeno povrće i pojedine žitarice od kojih je kinoa najviše bazna.

Za početak, uvedite bar jednu veliku salatu dnevno, ribu jedite sa mnogo limuna koji možete dodati i u vodu koju pijete tokom dana. Grickajte bundevine semenke ili ih stavite  u salate. Umesto kuhinjske soli koristite morsku ili, još bolje, Himalajsku so koja je najviše alkalna.

Proučite tabelu podele namirnica i među alkanim pronađite svoju omiljenu hranu i spremajte je svaki dan.

Pored toga što ćete, koristeći ovu dijetu, sigurno izgubiti poneki suvišni kilogram, ovaj način ishrane će učiniti Vaš organizam otpornijim.

 Dokazano je da se telo oslobođeno viška kiselina lakše bori sa srčanim problemima, osteoporozom, artritisom i manje je pogodno tlo za razvijanje ćelija kancera. Jedan od argumenata je i kratak životni vek Eskima koji se uglavnom hrane ribom , a većina povrća im je nedostupna.

Vredi svakako pokušati…ili bar uzeti u obzir.

U moru saveta, filozofija i dijeta uvek izaberite poneki putokaz i dodajte ga svojoj, jedinstvenoj mapi zdrave ishrane i zdravog života.

Ako Vam je potrebno još informacija….

Alkaline Sisters Blog


PRETHODNA

Hranom protiv upala

SLEDEĆA

LIMUN I VODA

OSTAVITE KOMENTAR