Januarski detox


Praznično preterivanje u hrani i piću pripisaćemo opuštenosti usled dokolice, mada je mogućnost da jedemo i kada nismo gladni iskonska navika koja nam je u praistorijskim vremenima čuvala glavu. 

Naslage sala su u zimskim mesecima,kada je bilo teško naći hranu, bile zalihe energije, izvor života..

Hiljadama godina kasnije, iako već odavno ne lovimo, niti se bavimo zemljoradnjom da bismo došli do hrane, sačuvale su se stare navike koje uzmu maha čim naslažemo nekoliko neradnih dana.

Nebrojeno članaka, studija, napisano je da se preoblikuje svest savremenog čoveka i da se navike usklade sa novim načinom života koji više ne podrazumeva ogromnu fizičku aktivnost i energiju koju smo trošili da sakupimo ili kasnije uzgajamo hranu.

clean1.jpgOd proteinskih dijeta, hrono ishrane i saveta nutricionista sve u cilju da obuzdamo nagon za nagomilavanjem i da zaista obratimo pažnju šta unosimo u organizam.


Uz prekomerne količine hrane, koje i najzdraviju hranu mogu učiniti štetnom, problem predstavlja i konzumiranje procesuirane hrane koja da bi što duže bila sveža ili imala bolji ukus, sadrži niz sup;emenata koji mogu biti izuzetno toksični i tokom višegodišnjeg konzumiranja mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje..


Neprestano u potrazi za novim načinima na koji sami možemo unaprediti svoje zdravlje, "prelistavajući" internet izdanja raznih magazina, novi termin mi je zapao za oko...

"CLEAN EATING" čista ishrana uz detoxikaciju koja se može izvesti na različite načine..

IMG_3838.JPGOd posta na vodi, preko hladno cedjenih sokova pa do blendiranog povrća..

Kada guglujete ove pojmove ne možete zaobići dr Alejandra Jungera, kardiologa urugvajskog porekla koji već decenijama živi i radi u New Yorku..

Njegov bestseler " Clean" možete naručiti preko "Book depositary" sajta i pročitati njegovu biografiju i put od kardiologa sa Menhetna do praktičara Integrativne medicine. 

Knjiga takodje predstavlja priručnik kroz proces detoksikacije koji zahteva veliku snagu volje.

Po misljenju doktora Alejandra Jungera veliki je spektar zdravstvenih problema koji nas mogu zadesiti i samo neki od njih se mogu rešiti tradicionalnim metodama. Mnogi simptomi koji nas muče prolaze bez specifične dijagnoze, a rešenje može biti prosta promena režima ishrane.

Detox program, oslobadja telo od toksina i pomaže u sticanju dobrih navika kada je ishrana u pitanju.

Ovo vreme posle praznične razbarušenosti idealno je da isprobamo detox program koji predstavlja jednostavno

suzdržavanje od procesuiranih namirnica i konzumiranje hrane koju smo sami spremili.

Na kraju teksta nalazi se moje rešenje za prvi dan Detoxa, a ukoliko iz ishrane izbacite alkohol, slatkiše, kafu i sve veštačke sastojke ne možete pogrešiti.


clean1.jpg

DORUČAK

KAŠA

Kombinujte

- pahuljice od kinoe, chia semenke, laneno seme

- cimet

- vruća voda

Sve izblendirajte, pa dodajte

-bananu (ili neko drugo voće)

-puter od badema

Ponovo blendiranje, a po želji može i ..

-urme

-neko koštunjavo voće


RUČAK

POVRĆE U RERNI

-prokelj, karfiol, praziluk staviti u marinadu koju smo napravili od tamari sosa, maslinovog ulja i himalajske soli i bibera

-kada malo odstoji sve staviti u rernu i peći na 200 stepeni petnaestak minuta


VEČERA

-ponovila ručakSent from my iPadNije potrebno gomilati salo za "duge, zimske dane", sasvim je u redu da jedemo samo onda kada smo stvarno gladni.