Pilates porodično stablo

U vreme rada prvog pilates studija na svetu, njegov osnivač i tvorac revolucionarnog načina vežbanja, Jozef Pilates, nije ni slutio da će Contrology - što je bilo originalno ime za pilates - postati nezaobilazan u svakom fitnes centru koji iole drži do sebe. Jozefov studio u New Yorku, koji je on vodio punih četrdeset godina (1926 - 1966.), bio je omiljeno mesto za vežbanje njujorkških plesača, baletana, glumaca... Neki od njih su i sami postajali instruktori ove metode. Učili su direktno od idejnog tvorca, a posle njegove smrti, mnogi od njih su osnovali svoje studije, nastavili da drže časove pilatesa i obučavaju nove instruktore.

Jozef, Klara i predstavnici prve generacije instruktora Romana i Ron

Jozef, Klara i predstavnici prve generacije instruktora Romana i Ron

Svi instruktori koji su imali tu čast da rade sa Jozefom Pilatesom lično, da uče direktno od njega, zovu se, jednim imenom,  pilates instruktori prve generacije .

Oni su bili učenici koji su postali učitelji, glasnici koji su dalje preneli ideju Jozefa Pilatesa, njegovu filozofiju i tajnu formulu za održavanje gipkosti tela bez obzira na godine.

Jozefov najbliži saradnik bila je njegova supruga Klara koja je i posle njegove smrti, 1967. godine, nastavila da drži studio i još deset godina vredno radila i prenosila znanje instruktorima.

Jozefova i Klarina učenica bila je i Mary Bowen koja je zajedno sa Kathy Grant licencu dobila direktno od njih. Mary Bowen je i psiholog i uspešno je ujedinila znanja iz dve oblasti, njeno predavanje o tipovima ličnost po Jungu, uz savete o radu sa klijentima različitih psiholoških profila, odslušala sam na ECA konvenciji u New Yorku.

Lolita San Miguel, pilates instruktor prve generacije i bivša plesačica, i posle navršene osamdesete godine, širom sveta drži časove i predavanja. U Londonu, na Balanced Body konvenciji, Feel Pilates tim je prisustvovao njenom času koji je vodila kao instruktor. Pažljivo smo slušali njene sugestije i zamerke kao da stižu direktno od Velikog Učitelja.

Da pomenem i, nedavno preminule instruktore prve generacije, Rona Fletchera i Kathy Grant, koji su ceo svoj život posvetili propagiranju ove divne veštine.

Ako se bavite pilatesom često ćete čuti pitanje - Koja ste generacija pilates instruktora? Što znači - Od koga ste učili pilates i od koga je učio Vaš mentor? Morate imati pedigre...

Ceo pilates pokret se može predstaviti velikim, svetskim, porodičnim stablom, gde je na mestu rodonačelnika Jozef Pilates, prve grane pripadaju prvoj generaciji instruktora - Klari Pilates, Romani Kryzanowskoj, Loliti San Miguel, Mary Bowen, Kathy Grant, Ronu Fletcheru...

Svako od nas ima svoje mesto i svoju lozu koja ima svoj put do rodonačelnika. Svi zajedno, i dalje, širimo saznanja ka nekim novim generacijama...