Sitting is the next smoking

”Dugotrajno sedenje je štetno koliko i pušenje“ krilatica koja, iako možda zvuči pretenciozno, sadrži u sebi bar zrnce istine. Živimo u vremenu "profesionalnih sedača" (“professional sitters“ -a) .Najveći deo radnog stanovništva zarađuje sedeći u kancelarijama, radno vreme je sve duže, a zbog opterećenosti poslom ne obraća se pažnja na način na koji se sedi.

A nepravilno sedenje ostavlja posledice..

 

Bolovi u zglobovima, u donjem delu leđa sve češći su simptomi, a stres zbog pretrpanog  rasporeda čini da se posle radnog dana osećete toliko umorno da svoje, sve kraće, slobodno vreme ne možete da iskoristite na način na koji biste voleli.

Ne možemo da menjamo svet u kome živimo, ali možemo uvesti par novina koje će nam pomoći da se osećamo bolje i na poslu i kod kuće.

Vežbanje tokom pauza na poslu, specijalno dizajnirane stolice koje podržavaju pravilan položaj tela, pa čak radni stolovi za kojima se stoji neki su od načina da se ublaže štetne posledice sedenja. 

Pokreću se čitave kampanje, baš kao i protiv pušenja,  da se stane na put ovom problemu.

Koliko može pilates da pomogne?

Pilates vežbe Vas prvo naučite da na pravi način držite telo i samim tim ispravno sedite u stolici. Prvo osvestite telo, a zatim jačajući core - duboke mišiće - pravite muskularnu podršku ispravnom držanju. Vežbama se povećava elastičnost kičmenog stuba, a celo telo se osposobi da se lakše izbori sa stresom.

Pilates je kao protivotrov savremenom načinu života.

Neprekidnim rolanjem, istezanjem vraća vas u položaj pre nego što ste se upustili u korporativni svet. Vraća vam mladalački tonus i elastičnost.

Možda ne baš u toj meri kao pušenje, ali boravak u jednom položaju zaista šteti zdravlju, a i vitkoj figuri. Za slučaj da zdravlje nije dovoljan motiv, slika ispod dokazuje da se ispravljanjem držanja barem vizuelno izgubi nekoliko kilograma.

 

Nemojte ignorisati tegobe koje osećate. Istraživanja su pokazala da pored problema sa zglobovima i mišićima dugotrajno sedenje može uticati i na razvoj kardio-vaskularnih bolesti.

 

Ustanite iz stolice, protegnite se i uputite u prvi pilates studio.

 

Posle izvesnog vremena…

Bićete mi zahvalni.

 

Veliki pozdrav

Katarina Kuljača Feel Pilates