Šta vas pokreće?

Zamislite sledeću situaciju.

Subota je ujutro, prvi dan vikenda, a radna nedelja je bila naporna.

Napolju pljušti kiša, još uvek ste u toplom krevetu, a vaš pilates čas počinje za pola sata.. Odlučujete da ne zakasnite, iskačete iz kreveta, uzimate par gutljaja kafe, a doručak može da sačeka za kasnije…

Šta vas je tačno pokrenulo?

Koji razlog je presudio da propustite lenjo, subotnje jutro o kojem sanjate cele nedelje?

Razgovarajući sa najredovnijim vežbačima, koji retko preskaču treninge, primetila sam grubu podelu na tri vrste motivacije.

IMG_3930.JPG

FOKUSIRANOST NA REZULTATE?

Gubljenje kilaže, “zatezanje” tela, šta god.. Uporedjivanje fotografija “pre i posle”. Svaki napredak je podstrek više. da se ne prestaje sa rutinom koja donosi rezultate.

Ima ih i koji PROSTO VOLE DA VEŽBAJU, uživaju u procesu.

Oni cene tih “sat vremena za sebe” uživaju svakom pokretu i čekaju vežbe opuštanja da smire misli, meditiraju.. Njima je vežbanje kako kažu “kao droga”, sastavni deo dnevne rutine, ne propuštaju svoje časove

Neki od njih nisu preterano zainteresovani za rezultate, obično veruju da je sve stvar genetike i da se samo “mora probušiti kašika”, takodje ne vole ni da se izlažu naporima, a znojenje ih često užasava. Ono što njih pokreće je DUBOKO UVERENJE DA JE VEŽBANJE VAŽNO ZA ZDRAVLJE.

IMG_3919.JPG

I zaista je tako!

Vežbanje daje još važnije rezultate i od zategnutog tela i relaksacije.

Važno je za limfni sistem, obnavlja sinovijalnu tečnost u zglobovima, gustinu kostiju.. i tako dalje.

Motivacija predstavlja razlog zašto nešto radimo, odgovor na pitanje “Zašto Vam je to važno?” Ne postoji dobar ili loš razlog, manje ili više plemenit.. i ne mora biti samo jedan..

Što više razloga osvestite, motivacija će biti jača i duže će trajati!

Postanite pilates instruktor

Od kada nas je Balanced Body kompanija autorizovala za obuku pilates instruktora i to za rad na parteru, reformeru i ostalim pilates spravama, chair, ladder barrel i cadillac, Feel Pilates studio je mesto gde se može dobiti prilika sa potpuno nov životni put. Polaznici kurseva za pilates instruktore često budu i naši vežbači kojima je pilates velika ljubav i žele da usavrše pilates tehniku a neki od njih imaju želju da poptpuno promene profesiju i bave se poslom koji mnogo bolje odgovara načinu života koji priželjkuju.

Balanced Body kompanija iz Sakramenta sa svojim fenomenalnim programom za edukaciju pilates instruktora nudi mogućnost da postranete “pilates teacher” iako uopšte nemate prethodnog iskustva u tom poslu.

MODULI - DVODNEVNE RADIONICE

Obavezni uvodni modul, BALANCED BODY MOVEMENT PRICIPLES, izmedju ostalog, obuhvata osnove anatomije, pilates principe i načine da postavimo vežbača u pravilan položaj tokom vežbanja.

EDUKACIJE4.jpg

Posle uvodnog modula možete birati program koji želite da savladate.

Pilates na parteru, PILATES MAT, je podeljen u tri modula u kojima usvajamo repertoar klasičnih i savremenih poilates vežbi i za svaku od njih proučimo pravilnu startnu poziciju, redosled pokreta, optimalnu formu, svrhu, predostrožnosti i kontraindikacije.

Organizujemo i obuku za REFORMER i sa repertoarom za ovu najpopularniju pilates spravu se upoznajemo tokom tri modula. Učimo kako da koristimo ovu spravu, najbrže promenimo opterećenje, podesimo dužinu kanapa, damo pravilna uptstva za pokrete, a u isto vreme zadržimo ujednačen ritam časa i tempo vežbi.

Svaki modul traje dva dana i uvek se održava vikendom uz pauzu za ručak koji uvek imamo u obližnjoj “Smokvici” od kada smo naš edukacijski centar preselili na Dorćol u Gospodar Jevremovu 29.

OBAVEZNA PRAKSA

Moduli se održavaju na mesec dana, a vreme izmedju se koristi za obaveznu praksu u Feel Pilates studiju gde ćete se oprobati kao pilates instruktor sa grupom koja se obično formira od polaznika naših kurseva.

EDUKACIJE 3.jpg

Praksa je najvažniji deo obuke, baš kao kod učenja vožnje, dobijete priliku da zaista naučite tek kada sami počnete da vozite.

Na praksi imamo vremena za povratne informacije, savete, dodatna objašnjenja i sva moguća pitanja. Ukupno 40 sati rada kao instruktor i 40 sati kao vežbač vam garantuju i kompletnu pripremu za praktični i teoretski ispit koji se polaže kada se završe svi potrebni moduli, sati prakse i kada osetite da ste spremni da samostalno održite čas i na pravilan način prenesete pilates tehniku vežbaču.

EDUKACIJE7.jpg

ČUDO STICANJA NOVE VEŠTINE

Dve godine radim kao edukator i imam tu privilegiju da prisustvujem čudu sticanja nove veštine.

Od prvih časova gde je polaznicima neprijatan i zvuk sopstvenog glasa i svaki čas zavlada neprijatna tišina pa do završnih ispita gde samouvereno vladaju terminima i poznaju pilates tehniku dovoljno da održe čas u ritmu koji su prilagodili fizičkoj spremi svog vežbača.

edukacije34.jpg

Još uvek mi je živo sećanje i na moj lični razvojni put, transformaciju, promenu zanimanja.

Imala sam tu sreću da mi hobi postane i izvor prihoda i da mi posao bude istovremeno vreme za psihofizičku relaksaciju

Ukoliko su to i vaše vrednosti, a volite pokret, vežbanje i želite da dobijete prilku da motivišete druge da menjaju svoje navike, dobra vest je da imamo sav potreban alat da vas zaiasta naučimo da radite ono što volite.

EDUKACIJE2.jpg

Pobrinuli smo se, takodje, da učenje bude zagarantovana zabava, prilika za divno druženje i vreme istraživanje sopstvenih sposobnosti i potpuno novih perspektiva!

Javite nam se!

Predstojeće edukacije

Uvodni modul - Balanced Body Movement Principles - 24. i 25. avgust

Reformer 1 - 31. avgust i 1. septembar

Reformer 2 - 14. i 15. septembar

Reformer 3 - 28. i 29. septemar

Uvodni modul - Balanced Body Movement Principles - 12. i 13. oktobar

Mat 1 - 26. i 27 oktobar

Mat 2 - 09. i 10. novembar

Mat 3 - 07. i 08. decembar

BODHI SUSPENSION - 14. i 15. novembar

EDUKACIJE 6.jpg
EDUKACIJE!.jpg
EDUKACIJE8.jpg

Januarski detox


Praznično preterivanje u hrani i piću pripisaćemo opuštenosti usled dokolice, mada je mogućnost da jedemo i kada nismo gladni iskonska navika koja nam je u praistorijskim vremenima čuvala glavu. 

Naslage sala su u zimskim mesecima,kada je bilo teško naći hranu, bile zalihe energije, izvor života..

Hiljadama godina kasnije, iako već odavno ne lovimo, niti se bavimo zemljoradnjom da bismo došli do hrane, sačuvale su se stare navike koje uzmu maha čim naslažemo nekoliko neradnih dana.

Nebrojeno članaka, studija, napisano je da se preoblikuje svest savremenog čoveka i da se navike usklade sa novim načinom života koji više ne podrazumeva ogromnu fizičku aktivnost i energiju koju smo trošili da sakupimo ili kasnije uzgajamo hranu.

clean1.jpgOd proteinskih dijeta, hrono ishrane i saveta nutricionista sve u cilju da obuzdamo nagon za nagomilavanjem i da zaista obratimo pažnju šta unosimo u organizam.


Uz prekomerne količine hrane, koje i najzdraviju hranu mogu učiniti štetnom, problem predstavlja i konzumiranje procesuirane hrane koja da bi što duže bila sveža ili imala bolji ukus, sadrži niz sup;emenata koji mogu biti izuzetno toksični i tokom višegodišnjeg konzumiranja mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje..


Neprestano u potrazi za novim načinima na koji sami možemo unaprediti svoje zdravlje, "prelistavajući" internet izdanja raznih magazina, novi termin mi je zapao za oko...

"CLEAN EATING" čista ishrana uz detoxikaciju koja se može izvesti na različite načine..

IMG_3838.JPGOd posta na vodi, preko hladno cedjenih sokova pa do blendiranog povrća..

Kada guglujete ove pojmove ne možete zaobići dr Alejandra Jungera, kardiologa urugvajskog porekla koji već decenijama živi i radi u New Yorku..

Njegov bestseler " Clean" možete naručiti preko "Book depositary" sajta i pročitati njegovu biografiju i put od kardiologa sa Menhetna do praktičara Integrativne medicine. 

Knjiga takodje predstavlja priručnik kroz proces detoksikacije koji zahteva veliku snagu volje.

Po misljenju doktora Alejandra Jungera veliki je spektar zdravstvenih problema koji nas mogu zadesiti i samo neki od njih se mogu rešiti tradicionalnim metodama. Mnogi simptomi koji nas muče prolaze bez specifične dijagnoze, a rešenje može biti prosta promena režima ishrane.

Detox program, oslobadja telo od toksina i pomaže u sticanju dobrih navika kada je ishrana u pitanju.

Ovo vreme posle praznične razbarušenosti idealno je da isprobamo detox program koji predstavlja jednostavno

suzdržavanje od procesuiranih namirnica i konzumiranje hrane koju smo sami spremili.

Na kraju teksta nalazi se moje rešenje za prvi dan Detoxa, a ukoliko iz ishrane izbacite alkohol, slatkiše, kafu i sve veštačke sastojke ne možete pogrešiti.


clean1.jpg

DORUČAK

KAŠA

Kombinujte

- pahuljice od kinoe, chia semenke, laneno seme

- cimet

- vruća voda

Sve izblendirajte, pa dodajte

-bananu (ili neko drugo voće)

-puter od badema

Ponovo blendiranje, a po želji može i ..

-urme

-neko koštunjavo voće


RUČAK

POVRĆE U RERNI

-prokelj, karfiol, praziluk staviti u marinadu koju smo napravili od tamari sosa, maslinovog ulja i himalajske soli i bibera

-kada malo odstoji sve staviti u rernu i peći na 200 stepeni petnaestak minuta


VEČERA

-ponovila ručakSent from my iPadNije potrebno gomilati salo za "duge, zimske dane", sasvim je u redu da jedemo samo onda kada smo stvarno gladni.

Pilates = Mindful Movement

Posle toliko vremena posvećenog ovoj tehnici više i ne smatram pilates samo još jednim načinom vežbanja.

Pilates, za mene, predstavlja skup pravila i principa koji se mogu primeniti na bilo koju fizičku aktivnost i učiniti je bezbednijom i efikasnijom.

kolazbb.jpg

Vežbaćete pilates ako imate lošu koordinaciju i balans ako vas bole ledja ili se bavite sportom i želite da izbegnete povrede.

Pilates principi, kada ih jednom usvojite, promeniće način na koji hodate, sedite, plešete…

Prevedeno na engleski može se jednostavno reći PILATES je MINDFUL MOVEMENT ili zdrav razum, prisutnost i svesnost tokom fizičke aktivnosti.

Svesno koristite različite tehnike disanja, svesno aktivirate mišiće stabilizatore i držite telo u tačno odredjenom položaju i ništa od navedenog ne gubite iz vida tokom celog časa.

Pilates možemo nazvati osnovom ili bazom za pravilno kretanje, a možete ga vežbati i u teretani i na aerobiku, a da toga niste svesni. Vešt instruktor može uvesti pilates principe u svaki način vežbanja, a oni najbolji to i rade.


Jesenje edukacije

POSTANITE DEO BALANCED BODY PORODICE

Kompanija Balanced Body iz glavnog grada Kalifornije, Sakramenta, vodeći je proizvodjač pilates opreme i podrška pilates instruktorima kroz kontiunirane edukacije koje organizuje, širom planete, pod nazivom Pilates on Tour, putujući seminari.

Facebook_MI-Toolkit-BB-Brand.png

Kompanija je izrasla iz porodičnog biznisa gospodina Kena Endelmana, entuzijaste  i vizionara, pa svoje saradnike, pilates instruktore od Amerike do Azije, tretira kao članove porodice.

Šef edukacijskog odela u Balanced Body kompaniji je Nora St John, koja je i osmislila Balanced Body program, pilatesom se bavi od 1981. godine, a podučava od 1989. Nora je radila u St Francis Memorial bolnici u severnoj Kaliforniji zajedno sa Alanom Herdmanom, Eve Gentry, Michelle Larsson, Romanom Kryzanowskom, Carolom Trier, Kathy Grant, Lolitom san Miguel i još nekim pilates velikanima. Oni koji su u ovom poslu medju ovim imenima mogu prepoznati o kakvim se poznavaocima ove čudesne tehnike radi.

nora.jpg

Nora ima diplomu sa studija Biologije, Plesa i Orijentalne medicine, a sertifikovana je kao Pilates, Oriental Bodywork i Franclyn Method master instruktor.

Radoznala, duhovita i neumorna Nora je omiljeni mentor i pruža bezgraničnu podršku pilates instruktorima širom sveta.

Balanced Body program kombinuje klasičan pilates i atletski “full body” pristup. Prate najnovija istraživanja na polju anatomije i kineziologije, rade na dizajniranju novih pilates sprava i sva ta saznanja i inovacije vešto implementiraju u svoj program.

BALANCED BODY PROGRAM

Program za edukaciju pilates instruktora po Balanced Body metodi sastoji se od dvodnevnih workshopova i obavezne prakse u studiju koji je autorizovan da sprovodi Balanced Body program.

EDUKACIJA ZA PILATES INSTRUKTORE NA PARTERU

Sastoji se od dvodnevnih workshopova MAT 1 i MAT 2, na kojima uz osnovna znanja o anatomiji i pilates principima, dobijate i bogat repertoar vežbi koje mogu postati okosnica vašeg načina rada.

download.jpg

EDUKACIJA ZA PILATES INSTRUKTORE NA REFORMERU

Sastoji se od tri dvodnevna workshopa REFORMER 1, 2 i 3 na kojima detaljno analiziramo pilates vežbe zu pomoć ove, najpopularnije pilates sprave.

Modern Backyard Cookout.jpg

EDUKACIJA INSTRUKTORA ZA BODHI SUSPENSION

Bodhi Suspension sprava je odličan dodatak klasičnom pilates repertoaru. Ovaj trening suspenzije nam daje dobar uvid u snagu core-a naših vežbaća i predstavlja jedan izazov više za njih. Za dva dana workshopa steći ćete bogat repertoar vežbi, ali i iskušati sopstvenu kodiciju.

BODHISUSPENSION.jpg

 

Za sve workshopove obezbedjeni su detaljni priručnici, a po završetku polaznici imaju obavezu da ispune 20 časova kao vežbači, 20 časova kao instruktori i na kraju mogućnost polaganja ispita (praktičnog i pismenog) za sticanje medjunarodno priznatog Balanced Body sertifikata.

CENE

Cena svakog, pojedinačnog, dvodnevnog workshopa je 450 eura. U tu cenu je uračunata praksa, polaganje i priručnik.

EDU1.jpg

RASPORED EDUKACIJA ZA MAT I REFORMER U FEEL PILATES STUDIJU

 

MAT 1  -  22.09 i 23.09.2018.

MAT 2  -  06.10. i 07.10.2018.

REFORMER 1 - 20.10. i 21.10. 2018.

BODHI SUSPENSION - 27.10. i 28.10. 2018.

REFORMER 2 - 3.11. i 04.11.2018.

REFORMER 3 - 01.12. i 02.12.2018.

POLAGANJA - 8.12. i 9.12.2018.

EDU.jpg

 

Prijave primamo na brojeve telefona 0113441481 i 0695009059

 

Edukacije u Feel Pilates studiju na Vračaru drži Katarina Kuljača, sertifikovani master pilates instruktor Balanced Body kompanije

Neka Vaš posao bude podsticanje na pozitivne promene!

Pet razloga da vežbate pilates

Pilates tehnika je  bila toliko toliko ispred svog vremena da je bio potreban ceo jedan vek da stekne planetarnu popularnost.

Vreme u kome se razvijala bez masovnih medija komunikacije, neobične sprave i nedostatak svesti o potrebi vežbanja učinili su svoje.

Čak i danas, u vreme ekspanzije fitnes industrije, teško je promovisati pilates i objasniti zašto je ovaj način vežbanja toliko delotvoran i uveriti buduće klijente u čudesne efekte ove tehnike.

Neophodno je osetiti sve na svojoj koži, probati, vežbati pa primetiti razliku.

A pre nego što zakažete svoj probni čas, odabrali smo, samo pet, sigurnih, provernih rezultata i potvrdjenih u našoj praksi!

1. UŽI STRUK i RAVAN STOMAK

Pilates vežbe su tako dizajnirane da aktiviraju duboke mišiće abdomena koji se popularno nazivaju CORE.

Reč je o mišićima koji kao korset oblažu unutrašnje organe i imaju važnu ulogu u stabilizaciji kičmenog stuba i postaju još jedna tačka oslonca koja vaše kretanje čini efikasnijim i lakšim.

Medjutim, za ovu priliku ističemo još jedan efekat snažnih mišića CORE-a. 

 

7b1c03_e7a4c257bd6d415281e963ef1af5e39d~mv2.png

Pored nesumnjivog  uticaja na vaše zdravlje, ovi mišići, kada se aktiviraju posebno dizajnireanim pilatres vežbama imaju tu moć da vam izravnaju stomak i naprave struk užim.

Često do nas dodje komenta klijenata kako bez izgubljenog jednog grama izgledaju mršavije i mogu da udju u farmerke koje su odavno otpisale. I zaista, popularne "Pločice" koje se smatraju idealom jakog stomaka i nemaju mnogo uticaja na to da stomak bude ravan.

Transversus abdominis ili poprečni trbušni mišić sastavni deo untrašnjeg CORE i izgleda kao korset i ima tu moć da  spoljne mišiće povuče ka unutra što rezultira manjem obimu struka.

   2. DRŽANJE JEDNE BALERINE, BEZ ZAVRŠENE BALETSKE ŠKOLE

Svaka pilates vežba sadrži i istezanje. Izduživanje tokom napora je sastavni deo pilates tehnike. Baletski pokreti su bili velika inspiracija Jozefu Pilatesu u stvaranju ovog revolucionarnog načina vežbanja.

LI20170305__O0A8688_p04.jpg

Pilates je na svom početku,  tokom prve polovine prošlog veka,  bio tajno oružje balerina i plesača, njihovo sredstvo da ostanu u dobroj formi tokom napornih nastupa. Baletska kuća iz Hjustona u svom sastavu ima pilates studio sa svim originalnim pilates spravama i obaveza je svih članova trupe da redovno vežbaju.

Vežbajući pilates dobijate priliku da dobijete gracioznost jedne balerine iako se nikad niste bavile baletom i što je najvažnije , bez ozira na godine!

Verujte nam na reč!

  3.  IZGLEDAĆETE MLADJE

Vežbajući pilates, vežbate mišiće koji podržavaju idealni položaj tela i način na koji hodate, stojite i sedite se menja na bolje. Boljim držanjem štitite svoju kičmu i zglobove a u isto vreme izgledate mladje.

LI20170305__O0A8418_p04.jpg

Proces starenja tela podrazumeva menjanje držanja tela tokom godina. Glava teži ka napred, ramena se povijaju…

Samo ispravljanje tela oduzima i godine i kilograme.

 

4. DODATNI PRILIV ENERGIJE, BOLJE RASPOLOŽENJE

Milton Erikson, čuveni psihoanalitičar i osnivač hipnoterapije, govorio je svojim pacijentima da prebroje sve antene na zgradama na putu do njegove ordinacije. želeo je da isprave držanje, usprave se i hodaju visoko podignute glave, jer je duboko verovao da promena stava tela ima uticaj na naše raspoloženje.

Naše iskustvo govori u prilog njegovom uverenju!

LI20170305__O0A9623_p04.jpg

 

Pilates vežbe su tako dizajnirane da uvek sadrže, pored izazova snage i istezanje tako da ceo trening, iako zahtevan, ostavi telo relaksirano, istegnuto i vitalizovano!

"Posle časa osećam ogoromnu energiju za jedan uspešan, radni dan,  ne osećam se slomljeno, umorno kao posle nekih drugih fizičkih aktivnosti."

Ovo je komentar skoro svih naših polaznika!

5. JAČI IMUNI SISTEM

Istorijat pilates metode predstavlja istoriju jednog čoveka, njenog tvorca , Jozefa Pilatesa. a  ostrvo "ISLE OF MAN" u Velikoj Britaniji ima važno mesto u razvoju ove tehnike. Naime, tamo je u zarobljeništvu, tokom prvog svetskog rata, Josef Pilates počeo sa dizajniranjem svojih revolucionarnih sprava. takodje, pilates legenda, kaže da su skoro svi zarobljenici redovno vežbali pilates vežbe i da ih je sve, uprkos vrlo lošim higijenskim uslovima, zaobišao ozloglašeni grip.

LI20170305__O0A9286_p04.jpg

 

Da li pilates zaista može da poboljša imuni sistem?

Ovako stoje stvari...

Važan deo imunog sistema je i LIMFNI SISTEM, a limfa za razliku od krvi nema svoju pupmu, kao što je srce, da pospeši njen protok. Ono što ubrzava cirkulaciju limfe kroz telo je pokret mišića i disanje.

Tehnike disanja su važan deo pilates vežbi, a kako je sam Jozef Pilates govorio "potrebno je uz pokret i izdah izbaciti svaki atom "starog" vazduha iz pluća"

Pokreti mišića  koji pospšešuju protok limfe su pre svega  lagani, kontrolisani pokreti, svojstven i pilatesu i jogi, a možebiti od koristi i lagana šetnja.

Istezanje, masiranje rolerom i položaj sveće su tehnike koje dodatno mogu uticati na dobrobit imunog sisatema.

LI20170305__O0A7577_p04.jpg

Moto Balanced Body kompanije "Mindful movement can change your life" ili prevedeno na srpski jezik "kontrolisani, svesni pokret može promeniti vaš život" posle ovih pet dobrih razloga za vežbanje pilatesa dobija smisao.

Ali kako smo već rekli, neophodno je da probate i uverite se sami u moć ove tehnike za koju je Jozef Pilates verovao da mora postati dostupna svima i da može promeniti ceo svet na bolje!

 

Balanced Body pilates edukacije

Pilates tehnika kao način vežbanja postoji već jedan vek. Josef Pilates je osmislio vežbe još tokom prvog svetskog rata, a njegova ideja je bila toliko ispred svog vremena da je planetarnu popularnost pilates stekao tek početkom 21. veka. I pored nebrojeno mnogo načina na koje možete vežbati, pilates zadržava svoju popularnost, a krug poklonika i vežbača se neprestano širi.

Najveći proizvodjač pilates sprava i edukacijska kuća za pilates treunto u svetu jeste Balanced Body iz Sakramenta. Već cetrdeset godina oni proizvode najbolje pilates sprave i organizuju najbolje pilates konvencije širom sveta.

A sve je počelo, čini se, sasvim slučajno.

 

Ken Endelmen, privatni preduzetnik i stolar po zanimanju, sada CEO Balanced Body kompanije, dobio je, jednog dana, neuobičajenu porudzbinu. Dobio je zadatak da napravi spravu za vežbanje koju do tada nikad nije video, pilates reformer. Po završetku preuzetog posla bio je fasciniran celom pilates pričom i od tada je proizvodnja pilates opreme njegov privatni biznis koji je sada dostigao svetske razmere.

Uporedo sa proizvodnjiom pilates sprava, razvijao je i edukacijski sistem razumevajući pilates kao tehniku koja se neprestano uči i vežba. Na čelo sektora za edukacije stavlja Noru St John koja se bavi pilatesom još od 1981. godine i koja je imala priliku da uči od prve generacije pilates instruktora Eve Gentry, Alana Herdman, Romane Krizanowske, Kathie Grant. Nora, koja je završila biologiju, ples i tradicionalnu kinesku medicinu, svestrana, ineligentna i beskrajno zanimljiva osoba, sertifikovana je i kao Pilates instruktor i Franclyn Method instruktor. Već godinama, uspešno obavlja posao koordinatora Balanced Body edukacija i omiljeni je mentor pilates  instruktorima širom sveta.

Uporedo sa proizvodnjiom pilates sprava, razvijao je i edukacijski sistem razumevajući pilates kao tehniku koja se neprestano uči i vežba. Na čelo sektora za edukacije stavlja Noru St John koja se bavi pilatesom još od 1981. godine i koja je imala priliku da uči od prve generacije pilates instruktora Eve Gentry, Alana Herdman, Romane Krizanowske, Kathie Grant. Nora, koja je završila biologiju, ples i tradicionalnu kinesku medicinu, svestrana, ineligentna i beskrajno zanimljiva osoba, sertifikovana je i kao Pilates instruktor i Franclyn Method instruktor. Već godinama, uspešno obavlja posao koordinatora Balanced Body edukacija i omiljeni je mentor pilates  instruktorima širom sveta.

Balanced Body program je kombinacija klasičnog pilatesa i savremenijih škola koje su svoj rad bazirale na najnovijim istraživanjima.

Balanced Body program je kombinacija klasičnog pilatesa i savremenijih škola koje su svoj rad bazirale na najnovijim istraživanjima.

Balanced Body edukacijski sistem se sastoji od nekoliko nivoa. Prvi nivo je MAT 1 dvodnevna radionica koja, kao logičan početak, osim seta klasičnih pilates vezbi nudi i osnovna znanja o anatomiji i kineziologiji. Sledi MAT2 radionica na kojoj se prosiruje  repertoar vezbi, a polaznici dobijaju vise prostora da sami organizuju i vode pilates cas. 

Mat 1 i Mat 2 seminari uz praksu koja je sastavni deo obuke, dovoljni su da se instruktori osposobe za rad na parteru.

Pilates sprave su nastajale uporedo sa pilates tehnikom i ne može se do kraja shvatiti ovaj način vežbanja ukoliko se ne upozna rad na Aparatusima, kakoih  je sam Jozef Pilates nazvao. Balanced Body program nudi i edukaciju za Reformer, najpoznatiju pilates spravu,  koja se satoji iz 3 dvodnevna kursa (Reformer1, 2, 3) kao i kurseve koji ce vas osposobiti za rad na originalnim Balanced Body spravama kao sto su Bodhi Suspension sistem i MOTR.

Edukacija pilates instruktora  po Balanced Body programu dostupna je od sada i u našoj zemlji. Prva generacija Balanced Body instruktora već je završila obuku u Feel Pilates studiju. Koristeći Balanced body materijal za podučavcanje, Balanced Body Master Pilates instruktor Katarina Kuljača, provela je svoje polaznike kroz osnove pilates tehnike, pilates principe i Balanced Body principe koji su odlična osnova za dalje usavršavanje ove tehnike. 

Za ove edukacije nije Vam potrebno nikavo prethodno znanje ni iskustvo, osim zelje za pokretom, ucenjem i pomeranjem granica. 

Bilo da ste fitnes instruktor koji zeli da prosiri svoje znanje i svom repertoaru doda i pilates tehniku ili neku novu spravu, bilo da ste pasionirani pilates vezbac koji zeli da nauci vise o pilates principima ili želite da promenite svoje zanimanje i postanete drugima inspiracija i motivator dobrododsli ste u Balanced Body porodicu.

 

Od septembra počinje novi krug edukacijau Feel Pilates studiju u Beogradu.

Pored sticanja novih znanja uživaćete u druženju i širenju kruga prijatelja.

 

 

 

 

 

 

Pilates porodično stablo

U vreme rada prvog pilates studija na svetu, njegov osnivač i tvorac revolucionarnog načina vežbanja, Jozef Pilates, nije ni slutio da će Contrology - što je bilo originalno ime za pilates - postati nezaobilazan u svakom fitnes centru koji iole drži do sebe. Jozefov studio u New Yorku, koji je on vodio punih četrdeset godina (1926 - 1966.), bio je omiljeno mesto za vežbanje njujorkških plesača, baletana, glumaca... Neki od njih su i sami postajali instruktori ove metode. Učili su direktno od idejnog tvorca, a posle njegove smrti, mnogi od njih su osnovali svoje studije, nastavili da drže časove pilatesa i obučavaju nove instruktore.

Jozef, Klara i predstavnici prve generacije instruktora Romana i Ron

Jozef, Klara i predstavnici prve generacije instruktora Romana i Ron

Svi instruktori koji su imali tu čast da rade sa Jozefom Pilatesom lično, da uče direktno od njega, zovu se, jednim imenom,  pilates instruktori prve generacije .

Oni su bili učenici koji su postali učitelji, glasnici koji su dalje preneli ideju Jozefa Pilatesa, njegovu filozofiju i tajnu formulu za održavanje gipkosti tela bez obzira na godine.

Jozefov najbliži saradnik bila je njegova supruga Klara koja je i posle njegove smrti, 1967. godine, nastavila da drži studio i još deset godina vredno radila i prenosila znanje instruktorima.

Jozefova i Klarina učenica bila je i Mary Bowen koja je zajedno sa Kathy Grant licencu dobila direktno od njih. Mary Bowen je i psiholog i uspešno je ujedinila znanja iz dve oblasti, njeno predavanje o tipovima ličnost po Jungu, uz savete o radu sa klijentima različitih psiholoških profila, odslušala sam na ECA konvenciji u New Yorku.

Lolita San Miguel, pilates instruktor prve generacije i bivša plesačica, i posle navršene osamdesete godine, širom sveta drži časove i predavanja. U Londonu, na Balanced Body konvenciji, Feel Pilates tim je prisustvovao njenom času koji je vodila kao instruktor. Pažljivo smo slušali njene sugestije i zamerke kao da stižu direktno od Velikog Učitelja.

Da pomenem i, nedavno preminule instruktore prve generacije, Rona Fletchera i Kathy Grant, koji su ceo svoj život posvetili propagiranju ove divne veštine.

Ako se bavite pilatesom često ćete čuti pitanje - Koja ste generacija pilates instruktora? Što znači - Od koga ste učili pilates i od koga je učio Vaš mentor? Morate imati pedigre...

Ceo pilates pokret se može predstaviti velikim, svetskim, porodičnim stablom, gde je na mestu rodonačelnika Jozef Pilates, prve grane pripadaju prvoj generaciji instruktora - Klari Pilates, Romani Kryzanowskoj, Loliti San Miguel, Mary Bowen, Kathy Grant, Ronu Fletcheru...

Svako od nas ima svoje mesto i svoju lozu koja ima svoj put do rodonačelnika. Svi zajedno, i dalje, širimo saznanja ka nekim novim generacijama...

Radionica za um, telo i emocije

Pilates kao BODY&MIND tehnika nas uči da povežemo telo sa umom. Svesni pokret, pokret koji izvodimo s pažnjom je neuporedivo efikasniji i kako odgovorno tvrde u Balanced Body kompaniji, takav pokret može promeniti vaš život. U svakom slučaju, može promeniti naćin na koji se krećete.

DSC_0236.JPG

Vežbajući pilates postajete svesni da su graciozni pokreti u isto vreme i najbezbedniji za vaše  zglobove i kićmu i da su takvi zbog činjenice da UM kontroliše ceo proces kretanja. Dok se krećemo znamo gde nam je centar snage, svesni smo koliki nam je opseg pokreta, osluškujemo svoje telo, a  UM i TELO delujući sinhronizovano ostvaruju najbolje rezultate. 

A šta bi se desilo kad bismo u celu priču uključili i emocije? Kada bismo koncipirali čas na taj način da uz vežbanje uma i tela izvežbamo i naša osećanja? Prolazeći kroz dvogodišnje NLP edukacije naučila sam da je itekako moguže vežbati i emocije i naš odnos prema njima, baš kao što vežbamo svoje telo.

Moja NLP koleginica, Zorana Spasojević i ja smo, družeći  se tokom edukacija za NLP mastera, došle na ideju da ispitamo: "Kako na jednom mestu možemo poraditi i na umu i telu i emocijama, jer su sva tri elementa sastavni delovi našeg sistema, a da bi sistem radio kako treba, svi njegovi delovi moraju biti u dobroj formi."

Naš mali eksperiment se sastojao u tome da posle časa pilatesa, svesnog disanja i energetskih vežbi, osveženog uma i tela, odigramo koučing igru "POINTS OF YOU" i steknemo nove uvide na teme koje smo sami odabrali, bilo da su to ciljevi koje želimo da postignemo, odnosi koje želimo da poravimo ili promena ugla gledanja na neki problem.

"Points of you" je koučing tehnika koja nam uz pomoć fotografija na kojima su i slovima ispisani  pojmovi kombinuju se slike i pojmovi koji mogu ali ne moraju da imaju veze sa fotografijom, ali naša podsvest tumači na potpuno jedinstven i specifičan način! Naše tumačenje svake fotografije nam pomaže da iz nove perspektive sagledamo neki problem, cilj kome težimo ili odnos koji želimo da promenimo. 

 

Karte se izvlače nasumično,  a nama se činilo kao da ih je neko namerno namestio da ih baš mi izvučemo tim redom. Gledajući fotografiju i razmišljajući o pojmovima koje te fotografije pretstavljaju radimo na temi koja nam je na srcu. 

Zorana Spasojevič, LIFE COACH i NLP MASTER, postavlja prava pitanja i navodi nas da iz novog ugla porazmislimo o svemu i odgovorimo na pitanja; "Zašto nam je to važno?", "Da li nam je korisno", "Da li delujemo iz straha?" , "Da li imamo dovoljno vere?".

Naš um nam šalje slike koje menjaju našu ustaljenu mapu i vode nas do rešenja unutrašnjih zavrzlama.

Na slici ispod su karte koje su pripale meni ovog vikenda. 

Pitanja koja su odnegde pristigla bila su  : "Koliko je strah kočnica na putu ka ciljevima, da li je VERA način da strah nestane i sredstvo da se poravnaju sve želje, vrednosti i sposobnosti?"

Ovo je pre svega iskustvena radionica. Teško je objasniti na koji način deluje na um.

Ali zaista deluje i zbog svih divnih reakcija naših polaznika, za dve nedelje u Feel Pilates studiju organizujemo još jednu radionicu za "POGLED IZ NOVE PERSPEKTIVE!"

Javite nam se!

ROLER za duže i uže mišiće

Jedan od osnovnih motiva da se počne sa vežbanjem je preoblikovanje tela. Nije da se ne osete i ostale koristi od vežbanja kao što je razgibanost, bolja elastičnost, priliv energije i bolji san na kraju napornog dana, ali ipak uži bokovi i struk, tanje butine i dalje stoje visoko na listi želja.

Već duže vreme u Feel Pilates studiju mnoge časove završavamo masažom na spravi zvanoj "roler" koja se na engleskom jeziku naziva "Myofascial release" ili prevedeno na srpski "Mišićno-fascijalno opuštanje". I dok je prvi deo ove kovanice svima jasan postavlja se pitanje:

 "Šta je to fascija?"

Fascija je tanka membrana koja oblaže mišiće i čitavo telo.

 Zamislite nekakvo tanko odelo ispod kože koje obuhvata celo telo i svaki mišić posebno; drži sve grupe mišića, unutrašnje organe, tetive, ligamente na okupu i tako utiče na celokupno držanje tela. Fascija je, kada je zdrava, SAVITLJIVA i GIPKA, a u suprotnom  postaje kruta, prepuna čvorića i slabo prokrvljena. Takvo stanje fascije utiče i na stanje mišića, a dalje i na stanje čitavog tela.

Jer kada je mišić s jedne strane zgloba previše napet ometaće rad mišića sa druge strane. Naprimer, napeti mišići ledja utiču na mičiće abdomena. Miofascijalana masaža će uticati da se ostvari BALANS u telu.

Osim toga, stanje fascije može uticati i na izgled naših mišića, kako tvrdi Lauren Roxburgh u svojoj knjizi "Taller, Slimmer, Younger" gde predstavlja vežbe na rolleru koje utiču na relaksaciju fascije, a samim tim za rezultat imaju duže i uže mišiće i mnogo bolje držanje.

"Kako učiniti mišiće dužim i užim uz pomoć rolera?"

Lauren Roxburg u svojoj knjizi deli svoju fascinaciju ovom metodom i tvrdi da su njeni klijenti oduševljeni transformacijom koju im je omogućio ovaj način vežbanja. Vežbanjem na roleru, uz samomasažu, deluje se na tkivo i pomaže da se ono oslobodi toksina i napetosti, naročito pozitivan uticaj ovi pokreti imaju na već pomenutu fasciju. Roler, uz pomoć pritiska cele težine tela, dopire do fascije, koja je po svojoj prirodi manje elastična od mišića, smekšava je , hidrira vezivno tkivo, poboljšava cirkulaciju i omogućava zdraviji, izduženiji i vitkiji izgled. Uticaj na mišiće je takav da oni uz zdraviju i elastičniju fasciju, postaju tkivo koje je lakše oblikovati pa Pilates pokreti ovde dobijaju svoj puni smisao i pogodno tlo za delovanje. Vežbanje na Roleru, kako smo i sami primetli, je veoma zahtevno i angažuje snagu čitavog CORE - a i unutrašnjih mišića koji opet podržavaju pravilno držanje tela, držanje jedne elegantne balerine.

" Zašto je sve ovo korisno?"

Ceo program je zamišljen tako da uz pilates principe deluje višestruko korisno na ceo organizam. Smiruje se nervni sistem, smekšava zadebljane delove tkiva i smanjuje obim prenaglašenih mišića.

I još stimuliše LIMFNI SISTEM koji pospešuje cirkulaciju, utičući pozitivno na imunitet, oslobađajući telo od toksina.

istina je da masaža na roleru može biti prilično bolna i mnogim vežbačima teško pada taj deo časa, naročito kada se prvi put sreću sa ovakvim načinom vežbanja. Što češće tretiramo fasciju i mišiće na ovaj način, bol i neprijatnost su sve manji.

Imajući u vidu sve nabrojane koristi nadamo se će vam taj početni period prilagodjavanja lakše pasti i verujemo da vredi dati šansu ovom jednostavnom tretmanu koji možete raditi i kod kuće!

Let*s roll !!!!

photos by Lumina Images

Feel Pilates Edukacije

Kada je učenik spreman učitelj se pojavi!

Spremna ili ne, vreme za učenje i još jedan korak napred ka poslu pilates edukatora doslo je početkom ove godine.. Put preko okeana bio je uzbudljiv iz toliko mnogo razloga.

Put u Ameriku, Sakramento i San Francisko i prvi korak ka sticanju zvanja BALANCED BODY MASTER TRAINER!

Osmodnevna obuka bila je u stvari test i ispit, da li se ima dovoljno znanja i veština da se pilates entuzijazam prenese dalje. Da udjem u ulogu učitelja i stavim se na raspolaganje svima vama koji ste spremni za učenje, spremni za korak dalje!

Bilo da se bavite fitnesom i želite da dodate još jednu veštinu svom repertoaru, bilo da vežbate pilates i želite da saznate više o ovoj tehnici ili maštate o privatnom biznisu ova edukacija može biti vaš veliki momenat promene, malo raskršće koje Vas je odvelo na neki drugi put, koji ste možda oduvek priželjkivali..

Ono što Vas očekuje su dvodnevni kursevi za sledeće BALANCED BODY PROGRAME, Pilates na Parteru 1. deo, Bodhi Suspension i MOTR, sva tri programa akreditovana od strane Balanced Body kompanije i za svaki od njih se dobija njihov zvanični sertifikat koji važi svuda u svetu. Uslovi za dobijanje sertifikata su odslušan dvodnevni seminar, odradjena praksa u pilates studiju i na kraju položen pismeni i praktični test. za sve vreme trajanja obuke bičemo Vam na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice!

Ako ste spremni za učenje - Mi smo se spremili za učitelje!!!

Za sve informacije pozovite 011 4 120 272 i 060 500 90 59

 

Zanimljiva anatomija

Rad u pilates studiju se svodi na svakodnevno traženje pravih odgovora na postavljena pitanja..

Zašto ne mogu da uradim "roll up"? "Na jednoj strani mi je lakše da uradim "side kick". Zašto?"

Odgovori naravno leže u zamršenoj mreži mišiča ljudskog tela i zakonima po kojima se oni kreću i potrebno je dobro proučiti anatomiju!

Ali ako ste ikada učili anatomiju verovatno ne možete da odlučite da li je teže učiti je ili začuvati stečeno znanje. Potrebno je stalno ponavljanje i usavršavanje, a naša je velika sreća što smo za mentore izabrali baš "Balanced Body" kompaniju koja stalno istražuje načine kao da  učenje učini zabavnim!

"Anatomija u tri dimenzije" je svakako je zabavan, interaktivan i odličan način učenja!!!

Pravili smo pršljenove od gline...

Pravili smo pršljenove od gline...

... i poređali ih u glineni kičmeni stub...

... i poređali ih u glineni kičmeni stub...

... i sve pršljenove povezali mišićima.

... i sve pršljenove povezali mišićima.

Osećati glinu pod prstima dok oblikujete različite mišiće veoma pomaže da se bolje zapamte i njihova imena.

Pošto sami izvajate oblik mišića postavljate ga na model skeleta na mesto gde počinje i gde se završava. Momenat kada odlučujete preko kojih zglobova taj mišič prelazi je presudan da se razjasni njegova uloga, pokret koji omogućava.

Ovaj kurs bih preporučila ne samo pilates instruktorima već i svima kojima je potrebno poznavanje anatomije, studentima, učenicima i umetnicima...

U tri dimenzije sve izgleda sasvim drugačije nego kada prelistavate udžbenik iz anatomije i gledate slike. Kad možete da, držeći maketu u rukama, pogledate splet mišića sa svih strana, pregledate svaki sloj...

Da dodam i da rad u grupi predstavlja dodatnu korist, a izbor predavača ovaj put nije mogao biti bolji!

Nora St John nam je održala ovaj kurs i sa svojim dugogodišnjim iskustvom uspela da bar malo osvetli mračne uglove saznanja o zakonima kretanja ljudskog tela. 

 

Slušali smo nazive mišića, kostiju, zglobova, a sve vreme smo se, kao deca, igrali sa plastelinom!!!

BODHI CHALLENGE

Bodhi Suspension System je vrlo jednostavna sprava. Sastoji se od četiri kanapa koji vise sa plafona, pa ipak na njoj pilates trening dobija sasvim drugu dimenziju.

Nove tačke oslonca na koje se treba navići predstavljaju izazov.

Čak i mišićima postane dosadno kada se stalno pokreću na isti način. Treba ih s vremena na vreme iznenaditi novim pristupom.

"Lebdeći pilates" je svakako uspeo da razbije ustaljenu rutinu i ovi časovi su postali veoma posećeni.

Kada spojite pilates tehniku i TRX dobijete BODHI SUSPENSION SYSTEM!

Za razliku od TRX - a , Bodhi Suspension System ima 4 tačke oslonca i moguće je potpuno odvojiti telo od zemlje!

Pilates Plank je na ovoj spravi pravi izazov!

Plank pozicija iz koje...

Plank pozicija iz koje...

... sasvim prirodno prelazimo u PIKE položaj

... sasvim prirodno prelazimo u PIKE položaj

Plank može biti i na boku tzv SIDE PLANK!

"Stojeći trbušnjaci" - vežbe za kose trbušne mišiće uz pridržavanje za kanape!

I na kraju opuštanje...

Bodhi Suspension System je jedan u nizu noviteta Balanced Body kompanije iz Sakramenta koji su nam najveća podrška u radu. Svake godinu imamo priliku da radeći sa njihovim edukatorima otkrijemo još jedan način rekreacije, a ovoga jula učimo u Beogradu, na prvoj Balanced Body konvenciji u našoj zemlji!

Posle svakog susreta sa našim mentorima naši časovi nikad nisu isti..

Spremamo vam nova iznenađenja!!!!

 

 

Feel Pilates Garden Party

Nedelja za Garden Party je počela sa kišom koja je pretila da pokvari sve! A mi smo se pravili da je sve u najboljem redu i da će se nekim čudom nebo razvedriti te smo mirno nastavili poslednje pripreme za žurku.

I stvarno, u vreme kad je zakazano okupljanje gostiju kiša je stala. Pozitivna energilja divnih ljudi koji su približavali našem studiju donela na je Sunce!!!

I dalje je sve bilo lako.. I čarobno...

HRANA

MIAMIAM ČAROLIJA boja i ukusa i svežeg cveća..

Smoothies u tri boje

Smoothies u tri boje

MIAMIAM tim!

MIAMIAM tim!

PROMOCIJA

KOOZMETIK  prirodna i organska kozmetika, koju su nam priredile Daniela i Jovana

Katarina Feel Pilates & Jovana Koozmetik

Katarina Feel Pilates & Jovana Koozmetik

VINO

Naši drugari iz komšiluka iz Mutapove ulice su se pobrinuli za selekciju belih vina iz naših domaćih vinskih podruma i po neki rose..

A ovo su naši dragi GOSTI!

I BALONI...

I DOBRA DOBRA ENERGIJA!

FEEL PILATES MAGIC!

Magija koja odkazano može da otera kišu!!!

CORE je središte naše snage

U februarskom broju magazina COSMOPOLITAN osvanuo je moj tekst o mišićima CORE.a, lumbalnog dela kičme. U saradnji sa urednicom lepote ovog časopisa, Milenom Mihajlović, ukazala sam na važnost jačanja i osvešćivanja ovih mišića što čini samu suštinu pilates tehnike.

I zbog toga ovaj tekst zaslužuje da se nađe i u našem Feel Pilates Journal-u za sve vas koji se spremate na svoj prvi čas pilatesa, a i kao podsetnik svima vama koji već volite i redovno praktikujete ovu čudesnu tehniku.

Sledi sirova verzija teksta...

CORE for Cosmopolitan!

Čitave grupe mišića, za koje je i kod nas odomaćen naziv CORE, oblažu lumbalni deo tela i prostiru se od karličnog dna do rebara i duboko iza, prema leđima. 

 Tu se nalaze TA (transversus abdominus) mišić, odmah do unutrašnjih organa, multifidusi koji povezuju kičmene pršljenove, karlično dno koje kao mreža ligamenata drži unutrašnje organe..

 Ipak, nisu neophodni časovi anatomije da bi se prepoznali ovi mišići. Najbolje ćete ih zamisliti kao KORSET koji obavijen oko kičmenog stuba drži uspravnim naše telo i podržava svaki pokret koji napravimo.

 Vežbe koje će aktivirati ove mišiće nećete pronaći u svakoj teretani, ove mišiće nećete aktivirati radeći  obične čučnjeve, dok dzogirate ili idete na zumbu.

 Potrebna je koncentarcija I tehnika da se pronađe pravi pokret koji će probuditi svest o postojanju još jednog izvora snage, još jednog oslonca .

 Fitnes treninizi, po svojoj nameni, se popularno dele u “3F“ kategorije… FUN FIT I FONDATION.

 U prvoj grupi se nalaze oni na kojima ćete se zabaviti, u drugoj su treninzi za kondiciji, a u trećoj grupi su oni načini vežbanja koji će vam omogući dobru osnovu ili temelj za sve ostale aktivnosti. Ta dobra osnova se uglavnom odnosi na snažan core, a najbolji način da osvestite i osnažite ove mišiće je da vežbate pilates.

 Pilates vežbe su tako dizajnirane da core ostaje aktivan tokom celog časai predstavlja podršku ostatku tela, rasterećujići kičmenin stub i zglobove.

To i jeste razlog zbog čega je pilates postao sastavni deo priprema za mnogobrojne sportove. Vrhunski igrači američkog fudbala i NBA zvezde praktikuju redovno pilates jer pored toga što dobijaju fleksibilnost i elastičnost snažan CORE ih čuva od povreda.

Pilates treba shvatiti kao stalnu edukaciju za bolje kretanje.

Ne morate biti vrhunski sportista da biste imali koristi od snažnih unutrašnjih mišića.

 Jednom kada osvestite ove mišiće i kada postanu dovoljno snažni oslanaćete se na njih tokom čitavog dana. Dok hodate, dugo stojite ili kada se saginjete da nešto dohvatite sa poda, snažnu podršku vašeg KORSETA i vaše kretanje će postati sasvim drugačije. Dobijate još jedan CENTAR MOĆ, SREDIŠTE SNAGE, još jedan OSLONAC što omogućava bolju kontrolu pokreta.

 I dalje, sve više se oslanjajući na CORE tokom svakodnevnih fizičkih aktivnosti vi ćete raditi na jačanju tih mišića tokom celog dana.

 Rezultat snažnih unutrašnjih mišića je uzbolje držanje i fit izgled i smanjen rizik za hronični bol u ledjima koji, po nekim istraživanjima, 80% ljudi oseti tokom života. Dobijate i kontrolisane, graciozne pokrete poput balerina i plesača.

 Kada neko prvi put dodje na pilates čas najveći problem jeste nemogućnost oslanjanja na unutrašnje mišiće. Razlog pre svega leži u njihovoj neaktivnosti i nerazvijenosti. Potrebne su jasne i dobro formulisane instrukcije da bi se telo postavilo u pravi položaj i da bi se potpuno promenio način na koji se vežba. Uobičajeno vežbanje podrazumeva oslanjanje i fokus na mišić pokretač dok se često zanemaruje položaj ostatka tela i mišići koji služe kao stabilizatori tokom izvođenja vežbi. Posao pilates instruktora nije nimalo lak, jer podrazumevada naterate vežbače da koriste vise grupa mišića istovremeno.

 Zato je neophodna dobra edukacijakoja uz poznavanje anatomije podrazumeva i veštinu vodjenja časa, pronalaženja pravih reči da se vežbač postavi u pravi položaj ili što bi se na engleskom jeziku reklo SKILLFUL CUEING.

 

 

#make new friends

Jedna od naših novogodišnjih odluka jeste...

Steći nove prijatelje!

Nedavno, na jednom bazaru, imale smo priliku da se upoznamo i provedemo ceo jedan, divan dan u druženju.. 

Jovana i Daniela su vlasnice brenda KOOZMETIK koji polako osvaja tržište celog regiona. Dve godine su vredno radile na recepturi i pre nekoliko meseci predstavile čitavu kozmetičku liniju od prirodnih, organskih sastojaka. Kreme za lice, serumi. balzami za usta i kosu mirišu na najlepša eterična ulja i imaju blagotvorno dejstvo na kožu. Moj favorit i preporuka je ANTIAGE krema koju već neko vreme redovno koristim, a kao novogodišnji pokon su mi donele i kapi za beljenje zuba, hidrantnu kremu i balzam za usta i podeliću svoje utiske uskoro.

Divan poklon od naših novih prijatelja

Mnogo toga imamo zajedničkog… 

Pre svega smo mame i preduzetnice i verujemo u holistički pristup nezi tela uz prirodne, organske sastojke…

Jedne drugima inspiracija, provele smo lepo popodne u Feel Pilates studiju.

Nadamo se i uspešnoj saradnji u propagiranju aktivnog i zdravog načina života.Nora St John - pilates inspiracija

Bilo je to malo vandredno stanje u Feel Pilates studiju proteklih dana..

Nora St. John i Al Harison iz Balanced Body kompanije stižu u Beograd!

Nora St john, moja pilates inspiracija!

Nora St john, moja pilates inspiracija!

Već nekoliko godina unazad Balanced Body kompanija je moj oslonac u poslu vodjenja pilates studija, a ova tri dana provedena sa Norom osvežila su naše svakodnevne časove, jer pravi učitelji uvek imaju rešenje za vaše nedoumice.

Otkrij nam poneku tajnu veštinu!

Otkrij nam poneku tajnu veštinu!

A nedoumica je u ovom poslu mnogo… 

Pilates tehnika služi da se aktiviraju neke grupe mišića za koje mnogi vežbači nisu ni znali da postoje, da se promeni oslonac, način na koji se hoda, stoji.

Vežba se na drugačiji način, obraća se pažnja na mišiće stabilizatore, kontrolisano se aktiviraju mišići pokretači..

Potrebno je pronaći prave reči, pravi pristup..

Uputstva koja se daju moraju biti precizna i dobro formulisana.

Od dobrih učitelja iz sveta pilatesa ćete naučiti širok repertoar vežbi i dobiti znanja iz anatomije, a od odličnih učitelja ćete izmedju redova uspeti da dobijete tajni kod, ključne reči koje će vas još malo približiti vašim vežbačima, dobićete tajni recept za razmenjivanje pozitivne energije i uputsvo za stvaranje pilates magije na vašim časovima.

norafp.jpg

Zato je Nora St. John ODLIČAN pilates edukator .

nora:jasmine.jpg

Ume da usmeri vašu pažnju u pravom smeru, da osvetli mračne uglove i ohrabri vas i podrži u naporima da budete sve bolji i bolji...

Hvala za inspiraciju, savete i divno druženje..

Vidimo se uskoro!

 

 

I joga i pilates!

Joga ili pilates?

yoga vs pilates.jpg

Naš odgovor na ovo pitanje je i joga i pilates!

Od ovog meseca u Feel Pilates studiju više nećete morati da se opredeljujete da li ste joga ili pilates tip ličnosti…

Utorkom i subotom od 12h, joga časovi sa našom Boranom dodaće još jedan kvalitet vežbanju u našem studiju.

Udružićemo ove dve moćne tehnike za idealni balans snage i elastičnosti.

Borana yoga teacher!

Borana yoga teacher!

Lekovite asane..

Lekovite asane..

Vidimo se uz naš novi program na parteru, tačno u podne, utorkom i četvrtkom.

Namaste!